Regio

Partij van de Ouderen: ‘Geen Amsterdamse hulp voor anti-Zwarte Pietfilm’

05-03-2015 16:35

De Amsterdamse Partij van de Ouderen wil dat Amsterdam op geen enkele manier meewerkt aan de documentaire van Roger Ross Williams over het sinterklaasfeest. De documentairemaker noemde het feest onlangs Nederlands ‘dirty little secret’ en zei dat zijn documentaire de Nederlandse economie zal beschadigen, daar het toerisme een flinke deuk op zal lopen. De Partij van de Ouderen wenst niet mee te werken met de ‘zelfingenomen’ documentairemaker en verwacht ook van burgemeester Eberhard van der Laan dat hij een voorstel om hem te interviewen afwijst.

‘Haatcampagne tegen fantasiefiguur’

Fractievoorzitter Wil van Soest: “Al langer erger ik mij aan de kleine groep mensen die een haatcampagne is begonnen tegen de fantasiefiguur die Zwarte Piet is. Tot voor kort heb ik gedacht dat één van onze weinige feestelijke tradities, welke het sinterklaasfeest is, deze hetze wel zou overleven, maar nu er zelfs een Amerikaanse documentairemaker in Amsterdam is neergestreken om ons kinderfeest geweld aan te doen acht ik de tijd rijp om als politieke partij stelling te nemen tegen deze stemmingmakerij: ‘Handen af van onze Zwarte Piet’!”

Van Soest heeft het naar eigen zeggen “helemaal gehad met een kleine groep Zwarte Pietenhaters die nu al enige jaren een oer-Hollands kinderfeest, wat niets van doen heeft met welke vorm van racisme dan ook, met succes probeert te verstieren”.

Wat is het volgende?

“Wat is, als we meegaan in het uitbannen van een fantasie, het volgende dat we in de ban gaan doen? Blanke vla? Vlaamse friet? Old Amsterdam? Franse kaas? Vietnamese loempia’s? Duitse Herders? Haagse hopjes? Amsterdams zwart? Het wordt tijd dat we weer eens normaal gaan doen en de kinderen laten genieten van een prachtig kinderfeest”, zo stelt Van Soest in een persverklaring.

Geen discussie met groeperingen

De partij vraagt het Amsterdamse college zich achter hen te scharen en op geen enkele manier medewerking te verlenen aan de documentaire. Ook ziet de partij graag dat het college zich “voor de volle honderd procent achter Zwarte Piet schaart en dat het niet meer in discussie gaat met groeperingen, zoals actiegroep Kick Out Zwarte Piet”.