Regio

Politie arresteert John Lanting van Schokkend Groningen bij protestactie

03-03-2015 15:56

John Lanting van actiegroep Schokkend Groningen is andermaal gearresteerd. Lanting hield samen met zijn collega-actievoerders een sit-in op de gaslocatie in Leermens. Daarbij wist hij onder een hek door te kruipen en zo op het terrein te komen. De politie ging hem achterna en wist hem na enig zoeken te vinden.

‘Blijven rennen’

Tegen RTV Noord zei Lanting: “Ik zal blijven rennen als de politie achter me aankomt, ik zal over installaties klauteren. Wees gerust Groningen, zoveel gevaar is er niet, wat de NAM straks zal beweren, ik weet heus wel wat ik doe.” Het plan om tot aanvang van het gasdebat te blijven zitten, viel met de arrestatie van Lanting in het water.

Overgeven

Een agent probeert Lanting te overtuigen zich over te geven, maar Lanting is niet voor één gat te vangen. “Waar anderen stoppen, gaan wij door. En als dat betekent dat ik straks weer met jouw politieauto mee mag, daar heb ik geen problemen mee”, zo zegt hij.

Zoektocht

En dus betreden agenten en beveiliging niet lang daarna het terrein waar Lanting zich ergens bevindt. Omstanders wijzen hen er subtiel op dat ze geen helm en veiligheidsschoenen dragen

Eerdere arrestatie

Het is zeker niet de eerste keer dat Lanting in de boeien is geslagen in zijn strijd tegen de gaswinning. Ook werd hij uit de Tweede Kamer gezet, nadat hij vanaf de publieke tribune naar minister Kamp had geschreeuwd.