Omstreden gala met ‘haatimams’ Utrecht gaat gewoon door

24-02-2015 11:21

Het benefietgala World Wide Relief (WWR) waar omstreden ‘haatimams’ komende zondag in Utrecht zouden komen spreken, gaat gewoon door. Hoewel evenementenlocatie Luxury aangaf geen gastheer meer te willen zijn nadat er ophef ontstond over de sprekers zegt de organisatie dat een en ander gewoon doorgaat.

Vrijgevigheid

Luxury zei geen weet te hebben van de omstreden sprekers en besloot het contract met het gala te verscheuren. Volgens de organisatie zijn de sprekers allesbehalve omstreden. Zij zouden juist een verhaal houden over vrijgevigheid. “Niet over de Taliban of andere rare praktijken. Mocht dat wel zo zijn dan heeft de politiek de kans om hierbij te zijn en kan het OM ze vervolgen. Ik begrijp de hele commotie niet”, zegt een van de woordvoerders tegen RTV Utrecht.

Vragen

Nadat in de media ophef ontstond over het gala kwam ook de politiek in actie. “Voor deze avond zijn een aantal sprekers aangekondigd die bekend staan om hun ondemocratische uitspraken en om het legitimeren van de gewapende strijd in Syrië. In het bijzonder noemen wij daarbij Sheikh Assim Al-Hakeem”, zeiden Sander van Waveren (CDA) en Maarten van Ooijen (ChristenUnie). Zij stelden schriftelijke vragen aan het Utrechtse stadsbestuur.

Gemeente wacht af

De gemeente Utrecht zegt nog in gesprek te zijn met de organisatie. Ook wil het in beeld hebben wie er komt spreken. “Dan zal worden bekeken of en hoe de gemeente zal handelen,” zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht.