Regio

PVV niet in StemWijzer Flevoland door ontbreken islamvraag

13-01-2015 15:40

Met update – Zwevende kiezers in Flevoland die hun stem bij de komende Provinciale Statenverkiezingen laten bepalen door de uitslag van de StemWijzer, zullen sowieso niet bij de PVV uitkomen. De partij heeft besloten niet mee te doen, aangezien ze zich niet kan vinden in de procedure rondom de stellingen en vragen. Omroep Flevoland meldt dat het ontbreken van een stelling over de islam voor de partij een no-go betekende.

Vraag over islam

StemWijzer vraagt partijen drie belangrijke thema’s door te geven en de PVV wilde hoe dan ook een vraag over de islam opgenomen zien worden. StemWijzer zegt dat standpunt te begrijpen, maar stelt ook dat er geen concrete stelling gedeponeerd kon worden die aan de voorwaarden voldoet. De vraag moet namelijk verband houden met een provinciaal thema, en dat was niet het geval.

‘PVV-stelling niet eens op groslijst’

Chris Jansen, PVV-fractievoorzitter van de Staten in Flevoland, laat aan ThePostOnline weten: “Wij vonden als PVV Flevoland dat er onder de stellingen ook een stelling over islamisering in Flevoland aanwezig moest zijn in de StemWijzer. Een dergelijke stelling dienden we dan ook in tijdens een bijeenkomst met alle partijen en StemWijzer. Er werd ons gevraagd om die stelling toe te lichten, wat wij deden”.

“StemWijzer twijfelde over de stelling, terwijl andere partijen het een prima idee vonden. De stelling gaf mogelijkheid om een onderscheidend vermogen aan te brengen tussen ons en andere partijen in de Provinciale Staten. Toch kwam onze stelling over islamisering niet eens op de groslijst, waaruit dan nog een definitieve keuze gemaakt moest worden”, aldus Jansen.

‘StemWijzer beslist’

Volgens de fractievoorzitter wilden de mensen achter StemWijzer niet de deur openzetten voor nog meer partijen, die dan allerlei zaken konden aanvragen. Dat zou in andere provincies ook niet spelen. Jansen noemt dit onjuist. “Ik ben direct gaan bellen met collega’s uit andere provincies, en het speelt wel degelijk. Sommige PVV-Statenleden hebben zich erbij neergelegd dat hun stelling niet is meegenomen, anderen wachten de groslijst nog af.”

“Wat hier zo vervelend aan is, is het feit dat wij als Provinciale Staten StemWijzer inhuren, maar dat zij nu aangeven ‘intellectueel eigenaar’ te blijven van de inhoud van de stemtest. Dat was bij ons niet bekend, en het betekent dus dat StemWijzer zelf beslissingen mag nemen over de inhoud en op voorhand stellingen al kan uitsluiten van de groslijst. We zijn hier niet van gecharmeerd” zegt de PVV’er uit Flevoland.

Verlies kiezers

Erg bang voor het verlies van kiezers is Jansen niet; volgens hem weten de meeste mensen al wat de PVV is en waar zij voor staat, hoewel hij zegt het alsnog jammer te vinden wanneer mensen op het laatst door de StemWijzer van gedachten veranderen maar nu dus niet bij de PVV kunnen uitkomen.

Update 14 jan 10.30 In een schriftelijke verklaring zegt de begeleidingscommissie PS2015 van de provincie Flevoland het te betreuren dat de PVV niet meedoet aan de Stemwijzer. “De PVV heeft twee voorbeelden aangedragen van stellingen tijdens de workshop avond: (i) het niet toestaan van hoofddoeken in het Provinciehuis en (ii) het niet serveren van halal eten in het Provinciehuis. Beide voorbeelden geven onvoldoende invulling aan de kerntaken van de provincie.”

StemWijzer is een onderdeel van ProDemos. Zij kon niet meer bereikt worden.