Regio

Burgercomités slaan handen ineen tegen asielzoekers

22-12-2014 10:38

Onder het motto ‘samen staan we sterker’ hebben zes verschillende burgercomités in Nederland de handen ineengeslagen aangaande het tegengaan danwel beperken van het aantal nieuwe asielzoekerscentra. Het gaat om comités uit Eindhoven, Enschede, Oranje, Cranendonck, Leerdam en Middelburg, die zich hebben verenigd in comité ‘AZC-Alert’.

Impact

In een korte uitleg op de website, laat het comité weten zich niet gehoord te voelen door lokale bestuurders. Hun missie is inventariseren van draagvlak voor een azc onder burgers in de gemeenten waar mogelijk asielzoekers worden ondergebracht. Daarnaast wil het comité informeren over de impact die de komst van een azc heeft en heeft gehad voor gemeenten. Ook de politiek blijft niet ongemoeid; de club stelt te zorgen “voor druk op bestuurders zodat de negatieve effecten niet weggemoffeld kunnen worden en ze ervan bewust maken dat zij verantwoordelijkheid dragen en er op afgerekend zullen worden”.

Tegen hoge aantallen en COA

Anita Hendriks, woordvoerder van de club en tevens fractiemedewerker van de PVV in Noord-Brabant, zegt dat voornamelijk de hoge aantallen asielzoekers én de manier hoe Centraal Opvang Asielzoekers (COA) de opvang “erdoor drukt” de aandacht zal krijgen van het comité. “We willen elkaar van advies voorzien, ook bij het voeren van juridische procedures, en samen actie gaan voeren”, zo zegt Hendriks. Tegen ThePostOnline benadrukt ze dat haar werkzaamheden bij de PVV losstaan van haar werk voor het actiecomité en dat er van politieke inmenging geen sprake is. Ook kondigt ze ludieke en juridische acties aan. Hoe die er exact uit gaan zien is nog onduidelijk.

Het COA staat niet te springen om de samenwerking aan te gaan.