Regio

Trappende man op brommer uit Schilderswijk vrijgesproken van bedreiging

17-12-2014 17:41

Oulad-Yahia A., de man die Fabrice Schomberg uitschold voor ‘kankerjood’ en hem probeerde omver te rijden met zijn brommer, is door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken van bedreiging. Daarvoor is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs. Wel kreeg O-Y een boete van honderd euro, omdat hij een verkeersovertreding beging door met zijn brommer over de stoep te rijden. Dat bevestigt woordvoerder Tuinman tegenover ThePostOnline

Excuses

Schomberg is tevreden met de uitspraak. Hij verklaarde tijdens de zitting het volgende: “Tijdens het voorval had ik het gevoel dat het heel persoonlijk op mij gericht was. Maar verdachte heeft sindsdien zijn excuses aangeboden en ik vergeef hem. We hebben zelfs verschillende initiatieven besproken om de dialoog tussen moslims en joden op gang te krijgen. Ik denk dat de negatieve gevolgen die hij ondervindt straf genoeg zijn. Ik wil niet dat deze momentopname de rest van zijn leven verpest. Misschien is het een idee dat als hij een taakstraf krijgt hij in een bejaardentehuis met joodse ouderen gaat werken?”

Verzoening

Beide heren hebben zich inmiddels met elkaar verzoend, zo wist ook de rechter. Ze zullen nog deze week afspreken en bespreken hoe ze vrede en de dialoog tussen joden en moslims in de Schilderswijk kunnen bevorderen.

De zaak zorgde voor veel ophef in de explosieve Haagse volksbuurt. Schomberg werd bedreigd nadat hij met een keppel de wijk introk, gevolgd door een cameraploeg van EO 3 Onderzoekt. Er waren al eerder antisemitische incidenten geweest in de wijk die in meerderheid wordt bevolkt door moslims.

Joodse hofje

Schomberg probeert al een tijd multireligieuze bijeenkomsten te houden in de wijk, maar de vredestichter wordt daarbij nogal gehinderd. Vorige week werd bekend dat de politie de religieuze jood adviseerde geen loofhuttenruimte te bouwen om te voorkomen dat ‘vandalen’ vernielingen zouden aanbrengen.

Schomberg woont in een wijk waar nog een tiental andere joden wonen, waarvan een aantal zegt te willen verhuizen vanwege de antisemitische sfeer in de wijk. Dagblad Trouw beschuldigde Schomberg deze week de aanval deels over zichzelf te hebben afgeroepen, omdat Schomberg een ‘notoire overlastveroorzaker’ zou zijn.

Eerdere verhalen over Studio Schilderswijk leest u hier.