Regio

Beeld: Grijze zeehonden door storm op openbare weg Vlieland

11-12-2014 13:12

Een opvallende foto vanmorgen op Twitter. Boswachter Pieter “Wat leuk dat je nu al belt, ik ben pas twee weken actief op Twitter” Schaper, postte een zeehondenmoeder met haar jong op de Fortweg in Vlieland. Inmiddels zijn de beesten van de weg afgehaald en naar de berm gebracht. Medelijden hoeft u niet te hebben, Schaper legt in gesprek met ThePostOnline uit waarom.

‘Het gaat goed!’

“Het gaat goed met beide beesten, ze hebben ze een veilige plek. Het komt veel vaker voor dat de beesten aanspoelen, maar dat ze op de weg liggen is redelijk uitzonderlijk. Al liggen ze maar op zo’n honderd meter van de zee. We moeten zorgen dat de belangstellenden wat op afstand blijven en dan redden ze zich prima.”

“Gewone zeehonden zijn zo’n 24 uur na de geboorte al ‘waterproof’, zoals we dat noemen. Bij de grijze zeehond ligt dat wat anders. Die worden geboren op zandplaten en worden eerst zo’n vier à vijf weken gezoogd”, legt Schaper uit. “Met dit stormachtige weer spoelen ze van de zandplaten af en stranden ze aan de Noord-Oostkant van het eiland.”

Instinct

“Er liggen momenteel ook enkele zeehonden verderop in een weiland. Ze redden zich daar prima. Ze worden gezoogd door hun moeder en hebben geen water nodig. Ze zijn moddervet en verliezen langzaam hun vacht. Na een week of vijf laten de moeders de babyzeehonden aan hun lot over en doordat ze honger krijgen zoeken ze instinctief de zee op.”

Tip van Schaper: bekijkt u ook de foto’s van Dirk Bruin eens.