PvdD: Rotterdamse varkens hebben last van hoogtevrees

09-12-2014 11:06

De Rotterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het houden van varkens op daken. De eenmansfractie reageert daarmee op het voornemen van ‘Rotterdamse Oogst’ om in juni een tweetal varkens op een dak in de stad te houden en die na afloop van de ‘Rotterdamse Dakendagen’ te slachten, zo weet het AD.

Rotterdamse Oogst is een organisatie die “de regionale voedselketen wil versterken door het organiseren van evenementen en marktplaatsen.” Waarbij ze de consument willen aanzetten tot ‘bewuster consumeren’.

Hoogtevrees

Volgens de PvdD is ‘een willekeurig dak’ een ongeschikte plaats om landbouwhuisdieren te houden, en ze keurt het houden van varkens op daken dan ook af. Er is geen modder of beschutting, en “Bovendien hebben varkens last van hoogtevrees.”

In zijn vragen (pdf) verwijst Jeroen van der Lee naar een onderzoek met een opstelling die de ‘visuele klif’ heet; waarmee hoogtevrees bij de dieren onderzocht is. De partij maakt zich verder zorgen over de veiligheid van eventuele voorbijgangers beneden op straat.