Regio

Barlaeus Gymnasium trapt vier leerlingen weg na fraude

25-11-2014 12:52

De vier leerlingen van het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium die zijn betrapt op het frauderen met cijfers en absentie, zijn van school gestuurd. Dat blijkt uit een e-mail van de school gericht aan ouders en leerlingen, die ThePostOnline heeft ingezien. “Het vertrouwen tussen de school en deze leerlingen is zodanig ontwricht, dat er geen andere mogelijkheid overbleef”, zo schrijft rector Marten Elkerbout.

‘Ten onrechte bevorderd’

Eén van de vier leerlingen heeft dusdanig met zijn cijfers geknoeid, dat hij daardoor “ten onrechte is bevorderd” naar een volgende klas. De andere drie hebben enkel absenties weggehaald. Ook van andere leerlingen werden gegevens aangepast. Niet in alle gevallen waren die leerlingen daar zelf van op de hoogte, zo meldt de rector. Tegen drie leerlingen waarvan “met goedvinden gegevens zijn gewijzigd” zijn interne maatregelen getroffen.

Elkerbout benadrukt overigens dat alle ondersteuning wordt verleend bij het vinden van een nieuwe school voor de vier weggestuurde leerlingen. In het verleden heeft het Barlaeus naar eigen zeggen ook probleemgevallen van andere scholen in hun midden gesloten.

Veiligheid

“Er is veel gezegd over de veiligheid van ons systeem. Het is duidelijk dat wij met enkele maatregelen lering zullen trekken uit deze casus, maar het is ook duidelijk dat geen systeem waterdicht is. Een systeem is zeker niet bestand tegen een moment van onachtzaamheid, maar we zullen de mogelijke impact van zo’n moment zo veel mogelijk moeten beperken. De mate van veiligheid doet echter in onze ogen niets af aan de verantwoordelijkheid van de daders”, zo sluit Elkerbout af.

Lees ook:
Leerlingen prestigieus Barlaeus Gymnasium fraudeerden met cijfers