Regio

Ede op zaterdagavond: de hel

23-11-2014 18:09

In het centrum van Ede zijn in de nacht van zaterdag op zondag kort na elkaar drie vechtpartijen uitgebroken. Een in elkaar geslagen man sloeg korte tijd later zelf iemand neer en bij de afhandeling daarvan ontstond een nieuw opstootje. Vijf mensen zijn opgepakt, meldde de politie zondag. 

Het tumult begon in de buurt van station Ede Centrum. Agenten zagen daar dat een opstootje ontstond. Een 18-jarige Edenaar kwam op de grond terecht en werd geslagen door drie anderen (18, 19 en 20). Die zijn opgepakt. Het slachtoffer raakte lichtgewond aan zijn gezicht, maar hoefde niet te worden behandeld.

Het slachtoffer was ongeveer een half uur later zelf de dader. Een eindje verderop had hij iemand met een gebalde vuist in het gezicht geslagen. Dat slachtoffer was een tijdje bewusteloos en brak meerdere tanden.

Voorbijgangers hielpen dat slachtoffer op de been en zetten hem in een bushokje. Toen de dader terugkwam met een vriend, trok een van de voorbijgangers zich op aan het dak van het bushokje. Hij schopte de vriend van de dader vervolgens in het gezicht. Agenten arresteerden de man die had geslagen en de 21-jarige man die had geschopt.

Probleemgebied Ede

Ede is al sinds mensenheugenis een probleemgebied met veel openbaar geweld en vechtpartijen, vooral in het weekeinde.

Om die reden was het Edese Museumplein (het uitgaansgebied met veel horeca) één van de eerste plekken in Nederland met permanent cameratoezicht.

Na het installeren van cameratoezicht in 1997 volgden veel andere gemeenten.

Er is anno 2014 nog altijd geen enkel bewijs dat al dit cameratoezicht ook maar iets verbetert.

Anp