Regio

Hulpbehoevenden Groningen krijgen ‘denigrerende en beledigende’ tips

11-11-2014 10:59

In Groningen is maandag op een feestelijke manier gestart met WIJ Groningen. Dat is de overkoepelende naam van sociale wijkteams in de stad. Verschillende politieke partijen hebben inmiddels ferme kritiek geuit, met name op de simplistische tips die hulpbehoevenden van de organisatie krijgen.

Gouden tips

RTV Noord citeert enkele tips voor mensen met schulden, daklozen, ouderen en minima, waar zij zelf ongetwijfeld niet op waren gekomen:

– Als u te weinig verdient, kunt u proberen een betere baan te zoeken.
– Als u een beker of kopje na gebruik even omspoelt met heet water, kunt u die daarna zelf wel weer gebruiken. Dan heeft u minder afwas.
– Als u kookt, kunt u proberen alles zo veel mogelijk direct weer op te ruimen of schoon te maken. Zo blijft uw aanrecht lekker opgeruimd.
– Heeft u nog spaargeld of beleggingen (aandelen)? Dan kunt u dit geld gebruiken om uw schulden af te lossen.
– Heeft u een drank- of drugsverslaving? Probeer hiermee te stoppen.
– Slecht ter been? Misschien kunt u kijken welke winkels dichterbij zijn. Dan hoeft u niet zo ver.
– Heeft u een drank- of drugsverslaving? Probeer hiermee te stoppen.

Knuffelgehalte

Voor al uw vragen over het onderhouden van relaties klikt u hier. Hoe zit het bijvoorbeeld met het knuffelgehalte in uw relatie? Als u knuffelt, streelt of vrijt: doe het met overtuiging! Of ga bijvoorbeeld samen in bad, kijk naar een film op de bank of doe de gordijnen dicht en verwen elkaar. U kunt uw tijd samen zo leuk maken als u zelf wilt door er spannende dingen aan toe te voegen. Uw partner zal dat vast heel verrassend vinden. Leuke speeltjes kunnen uw plezier vergroten. Probeer eens dingen uit die u nog niet eerder gedaan heeft.U krijgt vast inspiratie door eens naar een drogist of seksshop te gaan. U kunt ook iets bestellen bij een seksshop op internet.

Reactie politiek

De ChristenUnie noemt de tips bij monde van Inge Jongman “truttig”, SP’er Jimmy Dijk stelt dat de site “ontzettend denigrerend en een belediging voor de mensen die om hulp vragen” is. Hij noemt het “schofferend” dat de gemeente bezuinigt op thuiszorg en vervolgens met deze gouden tips aan komt zetten.

Reactie wethouder

Wethouder Ton Schroor zegt in een reactie tegen ThePostOnline dat de vragen al drie jaar online staan en er nooit een wanklank over heeft geklonken. “Nota bene een SP-wethouder heeft het destijds aangekocht. Maandelijks worden zo’n zesduizend mensen op deze manier geholpen. Als je de vragen uit de context trekt, snap ik dat mensen het merkwaardig vinden. Het is nooit beledigend of badinerend bedoeld. Deze vragen worden nou eenmaal vaak gesteld.”