Regio

Geen Zwarte Pieten naar Zuidoost uit angst voor agressie

11-11-2014 10:20

De Stichting Amsterdam Sinterklaas Centrale heeft besloten dit jaar geen hulp-Sinterklazen en Zwarte Pieten naar Amsterdam-Zuidoost te sturen, uit angst voor agressie. Dat bevestigt de voorzitter van de stichting, Henk van der Kroon, aan ThePostOnline na berichtgeving van de Telegraaf.

‘Bang voor onze mensen’

Van der Kroon zegt niet bang te zijn dat inwoners van Zuidoost elders in Amsterdam de boel versjteren. “Ik ben bang voor onze mensen”, zegt Van der Kroon. “Zelf ben ik zo’n twintig jaar geleden in de Pijp aangevallen door een groep Marokkanen en daar heb ik een trauma aan opgelopen. Het is niet niks als je als ‘sprookjesfiguur’ wat leuks probeert te doen voor kinderen en je wordt dan aangevallen. Verder wil ik daar niet al te veel over zeggen, maar er speelt veel meer. Ieder jaar zijn er wel problemen met Marokkaanse jongeren.”

“Onze grootste zorg is Amsterdam-Zuidoost, omdat we weten dat veel mensen daar niet blij zijn met Zwarte Piet. We willen de mensen ook niet provoceren en we vinden het vervelend voor de kinderen die in Zuidoost wonen. De aanvragen uit Zuidoost zijn minimaal en we kunnen onze Pieten ook niet voor één huisbezoek geel verven. Bovendien, bij openbare gelegenheden is er altijd politie bij, maar dat kan natuurlijk niet bij huisbezoeken. Gelukkig is 99 procent van de aanvragen die we binnen krijgen nog gewoon een Zwarte Piet.”

Tekort

“Komende donderdag komen we bij elkaar en hoor ik van al onze mensen of ze überhaupt nog wel de straat op willen als Sint of Piet. Ik hoop niet dat er een tekort ontstaat.”

Aan het ANP liet de Sinterklaas Centrale dinsdag weten dat voorgaande jaren de hulpsinterklazen en pieten nog wel naar Amsterdam-Zuidoost gingen, maar ze toen ook al te maken kregen met een grimmige sfeer. “Bij een bezoek aan winkelcentrum Amsterdamse Poort in de Bijlmer vroegen we de politie een oogje in het zeil te houden. En er was Marokkaanse jeugd die op Sinterklaas ging inbeuken.”