Regio

Heel Hilversum Woest op Pieter Broertjes (PvdA)

24-10-2014 10:03

Donderdag liet de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) zich via een radioprogramma van de publieke omroep (volgens zijn eigen woordvoerder) ‘ongelukkig’ uit over Nederlandse jihadisten die naar het front vertrekken om te gaan vechten. Vandaag blijkt dat ook de Hilversumse politiek boos is op burgemeester Broertjes. Dit meldt de Gooi- en Eemlander.

ChristenUnie

De Hilversumse Christenunie bijvoorbeeld wil een “vervolg op zijn functioneringsgesprek” en ook een “stevig gesprek met de raad”.

PvdA

Gelukkig reageert Broertjes’ eigen PvdA op de manier zoals men inmiddels gewend is van de PvdA: alsof er niets aan de hand is.

Hans Hageslager, fractievoorzitter PvdA Hilversum laat aan de Gooi- en Eemlander weten: “De burgemeester is af en toe een beetje wild, dat gaat nooit meer veranderen”.

Wel heeft deze PvdA-fractievoorzitter ook kritiek op zijn partijgenoot: “Het is niet zo leuk wat hij heeft gezegd. Hij had direct sorry moeten zeggen”.

Maar uiteraard is het mede de schuld van de omstandigheden: “Je moet als politicus nooit de oorlog ergens bijhalen, dat levert altijd problemen op”.
Kennelijk is het erbij halen van de oorlog verder geen enkel punt, behalve dan dat het politieke problemen kan opleveren.

Hilversum1

Volgens Hans Roos van Hilversum1 is Broertjes “geen kerel want die zouden gewoon zeggen dat ze spijt hebben van zo’n vergelijking” en heeft hij “geen historisch besef”.
Volgens Roos levert Broertjes in elk geval “geen positieve bijdrage in een tijd waarin het antisemitisme toeneemt”.

Hart voor Hilversum

LĂ©onie Sazias van Hart voor Hilversum is daarentegen vol begrip voor Broertjes en vindt het vooral de schuld van De Telegraaf en Powned. “Het was een onhandige uitspraak want Telegraaf en Powned zien direct kans op een rel.”

D66

D66 in Hilversum blijft nogal D66: genuanceerd. Want aan de ene kant (‘enerzijds’) is het “te prijzen dat Broertjes probeerde de lastige situatie uit te leggen” maar aan de andere kant (‘anderzijds’) is het “een ongelukkige uitspraak”.
Verder is het vooral de schuld van Twitter.

Uiteraard heeft D66 ook, heel pragmatisch, een compromis: “Broertjes had de zaak beter kunnen vergelijken met de mensen die destijds naar Spanje gingen om mee te vechten in de burgeroorlog.”