Pieten in Diemen blijven zwart, want zijn ‘niet discriminerend’

21-10-2014 14:10

De discussie over (de intocht van) Sinterklaas en Zwarte Piet is “aangezwengeld door een kleine groep”, en dus zal de intocht in Diemen gewoon plaats vinden met zwarte Zwarte Pieten. Dat laat het Sinterklaascomité van Diemen, bij monde van voorzitter Sandra Hoekstra weten tegenover AT5. Zij reageert hiermee op berichtgeving bij Dichtbij.

Een zwarte Piet?

Ondanks het feit dat er in Amsterdam dus wel veranderingen worden aangebracht, verandert er in buurgemeente Diemen helemaal niets. “In onze ogen is Zwarte Piet zwart omdat hij door de schoorsteen komt”, zo lezen we bij Dichtbij, en de intocht blijft dan ook alleen mét zwarte pietjes. Volgens het Sinterklaascomité willen anders de meeste vrijwilligers ook niet meelopen. Eerder keerden in Lelystad ondernemers zich al tegen de komst van ‘regenboogpieten‘, het comité wilde daar ook gekleurde Pieten mee laten lopen. “2013 was een geslaagd Sinterklaas/zwarte pieten en traditioneel kinderfeest. Ondernemers [..] wensen deze traditie ook in 2014”, zo reageerde de voorzitter van de ondernemersstichting echter op de plannen van het Sinterklaascomité.

Verandering

Volgens een onderzoek van Eenvandaag wil een overgroot deel van Nederland de traditie niet aanpassen, maar uit de cijfers bleek ook dat steeds meer mensen wél voorstander van aanpassing zijn.

De eerder gelanceerde campagne ‘#Pietmakeover’ biedt video’s met voorbeelden van bekende en onbekende(re) Nederlanders die voor het veranderen van de Zwarte Pieten pleiten.

 

Beeld: Sinterklaas en Zwarte Piet gaan de ice bucket challenge aan, nadat ze door de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan genomineerd waren. (ANP/Lex van Lieshout)