Regio

Dierenbeul: ‘Ik kickte op noodkreten van kippen’

30-09-2014 15:11

De dierenbeul die in maart en april een slachting aanrichtte en een spoor van dierenlijkjes achterliet op vooral kinderboerderijen in Assen, vond het “leuk” om dieren te verminken en pijn te doen. De 25-jarige Martin F. had het vooral voorzien op kippen, hanen en kuikentjes die hij gruwelijk toetakelde voordat hij ze doodde.

‘Ik kickte op noodkreten’

De rechtbank in Assen, waar hij dinsdag terechtstond, wil dat F. direct wordt opgenomen in een forensische psychiatrische kliniek. F. werd begin mei aangehouden na een tip. Hij had toen al zo’n tien keer toegeslagen bij kinderboerderijen en particulieren in de Drentse hoofdstad. Volgens de officier van justitie genoot de man ervan om de dieren te laten lijden. “Met name kippen, omdat die hun angst laten zien. Die maken noodkreten, dat is waar ik op kickte”, vertelde hij de politie na zijn aanhouding, bleek tijdens de rechtszaak.

Eén keer ging een konijnenhok in vlammen op, maar dat was volgens F. een ongeluk met een sigarettenpeuk.

De man verklaarde dat hij indertijd zwaar onder de drugs zat. Ook vertelde F. dat hij plannen had om in zijn woning kuikentjes uit te broeden en zelf kippen te houden. Dan kon hij zich thuis uitleven en hoefde hij niet naar kinderboerderijen te gaan, verklaarde hij.

Angst en onbegrip

De officier van justitie zei dat de daden van F. “angst, afschuw en onbegrip in het hele land” hebben opgeroepen. Ook veel kinderen hebben het resultaat van zijn gruweldaden gezien “en dat in een kindvriendelijke omgeving als een kinderboerderij”. Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat de kans op herhaling groot is, stelde de officier. F. moet daarom zo snel mogelijk worden behandeld.

De dierenbeul zorgde in het voorjaar voor veel consternatie. Beloningen werden uitgeloofd voor de gouden tip en bij kinderboerderijen werden buurtwachten ingezet. Niettemin sloeg F. toch nog enkele keren toe voordat hij tegen de lamp liep.

ANP