Regio

Haagse politici bekritiseren Marokkaanse ambassadeur na klacht tegen politie

18-09-2014 11:26

De Marokkaanse ambassadeur in Den Haag, Abdelouahab Bellouki, gaat een klacht indienen tegen de politie. Aanleiding is een incident op de Hoefkade in Den Haag, waarbij een 14-jarige Marokkaanse jongen hardhandig door twee agenten tegen de grond werd gewerkt. Bellouki doet dit naar aanleiding van beelden van het incident die opdoken, maar volgens de politie laten deze beelden niet het hele verhaal zien. “‘Ik ben niet blind voor wat Marokkanen hier doen. Ik vraag alleen dat ze met respect worden behandeld. Iedereen moet gelijk behandeld worden”, vindt Bellouki.

‘Zeer ongebruikelijk’

Dat ambassadeurs zich met Nederlandse aangelegenheden is niets nieuws, maar dat een ambassadeur een klacht indient tegen een Nederlandse overheidsinstantie is volgens Omroep West “zeer ongebruikelijk”. Verschillende lokale Haagse politici hebben zich kritisch uitgelaten over de actie van Bellouki.

‘Onvoorstelbaar’

Pieter Grinwis, fractievoorzitter van de CU/SGP zegt het “onvoorstelbaar” te vinden wat Bellouki doet. “Dat is vrij ongehoord, gezien zijn functie. Hij trekt conclusies op basis van beelden, maar die zeggen niet alles. Als alle feiten bekend zijn kun je alsnog verontwaardigd doen.”